Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Zapiekanka obiadowa z tortellini

Zapiekanka obiadowa z tortellini

Zapiekanka obiadowa z tortellini to świetny pomysł na domowy obiad. Można ją przygotować w bardzo szybkim czasie, co jest jej ogromną zaletą. Zapiekanka jest bardzo aromatyczna i sycąca. Do jej przygotowania zainspirował mnie przepis na blogu Przepiski.pl. Ja wybrałam jednak tortellini z nadzieniem serowym, bo takie najbardziej mi smakuje. 

Zapiekanka z tortellini wyszła naprawdę przepyszna. Dodatkowo jest bardzo łatwa do odgrzania, dzięki czemu możemy przygotować ją w większej ilości, by mieć gotowy obiad na dwa dni. Ja bardzo lubię takie rozwiązania a Wy?

ZAPIEKANKA OBIADOWA Z TORTELLINI

Składniki

  • 250 g tortellini z serem
  • 250 g sera żółtego
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 200 g szynki z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

Wykonanie

  • Pierożki tortellini gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła. Do duszącej się cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Szynkę kroimy w kostkę, wykładamy na patelnię z cebulą i pieczarkami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do śmietany dodajemy 2 łyżki ketchupu, całość mieszamy, a następnie wlewamy na patelnię. Podgrzewamy kilka minut. Następnie dodajemy żółty ser oraz ugotowane pierożki tortellini. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Zapiekanka obiadowa z tortellini przepis
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.