Blok czekoladowy to świetny deser, który chyba wszyscy znają. Przepis na domowy blok czekoladowy z dodatkiem herbatników i orzechów jest naprawdę bardzo prosty, a smakuje obłędnie. Możecie dodać również rodzynki czy inne ulubione suszone owoce.
Taki blok czekoladowy idealnie smakuje z filiżanką ulubionej kawy i znakomicie poprawia humor. Idealnie sprawdzi się do kawy ale również jako słodka przekąską w formie poczęstunku, kiedy odwiedzą nas znajomi lub organizujemy domowe przyjęcie. Takie proste desery są najlepsze, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA BLOK CZEKOLADOWY
Składniki
- 250 g masła
- 400 g mleka w proszku
- 150 g cukru
- 125 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 70 g orzechów ziemnych
- 180 g herbatników maślanych
Wykonanie
- Masło przekładamy do rondelka, stawiamy na gaz i podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy mleko, kakao oraz cukier. Mieszamy do połączenia składników, podgrzewając. Otrzymaną masę odstawiamy do przestygnięcia na 2-3 minuty.
- Do masy stopniowo dodajemy mleko w proszku, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.
- Herbatniki kruszymy na małe kawałki, orzechy drobno siekamy. Oba składniki dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masa może być dość gęsta, taka ma być 🙂
- Dno tortownicy o średnicy 19 cm wykładamy folią spożywczą i przekładamy masę czekoladową. Wyrównujemy za pomocą łyżki lub dłoni.
- Tortownicę wstawiamy do lodówki na całą noc.