Lekkie i delikatne ciasto bananowe, które zachwyci Was swoim smakiem i prostotą wykonania. Ciasto jest niesamowicie lekkie, delikatne i ciekawe w smaku. Jeśli chcecie zachwycić swoich domowników i gości, ciasto bananowe z tego przepisu będzie idealnym wyborem. Świetnie sprawdzi się na święta i inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO BANANOWE
BISZKOPT
- 160 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 5 jajek rozmiar L
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 l soku bananowego
- 2 galaretki agrestowe
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
DODATKOWO
- posypka czekoladowa
Wykonanie
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia i dzielimy na dwa blaty.
- Do garnka wlewamy 750 ml soku, zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie. Na gotujący się sok wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Garnek zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretki agrestowe i mieszamy. Połowę masy wykładamy na biszkopt, a drugą połowę odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fix. Połowę ubitej śmietany mieszamy z odłożoną wcześniej masą budyniową. Wykładamy na ciasto i przykrywamy biszkoptem.
- Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i dekorujemy posypką czekoladową.