Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Kurczak w sosie porowym

Kurczak w sosie porowym to danie, które z pewnością pokochacie, już po pierwszym kęsie. Kurczak jest mega soczysty i delikatny a dodatek kremowego sosu porowego podkreśla jego smak.

Fajnie smakuje w towarzystwie ziemniaków i surówki, idealnie sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej.

Poniżej znajdziecie listę składników oraz instrukcję, jak przygotować kurczaka w sosie porowym. Po zapoznaniu się z przepisem przekonacie się sami, jak proste i szybkie jest to danie. Smacznego!

PRZEPIS NA KURCZAKA W SOSIE POROWYM

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 por
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Fileta z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką oraz curry. Przekładamy na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażamy z obu stron. 
  • Na osobnej patelni roztapiamy masło i przekładamy pokrojonego pora. Podsmażamy kilka minut. 
  • Śmietankę mieszamy z mlekiem, kurkumą, odrobiną papryki słodkiej, szczyptą soli oraz pieprzu. 
  • Na patelnię z porem przekładamy podsmażonego kurczaka, zalewamy śmietanką i podgrzewamy, mieszając do momentu zgęstnienia sosu. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście − czternaście =