Ciasto cyganka to kolejny smaczny deser, który musicie wypróbować! Jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.
Przygotowane na kakaowym biszkopcie przełożone delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki, wzbogacone o kakaowe herbatniki i nutką dżemu porzeczkowego. Brzmi ciekawie prawda? A jak smakuje! Zapraszam na przepis! Ciasto cyganka idealnie sprawdzi się na każdą okazję!
CIASTO CYGANKA – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 120 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 30 g kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone o smaku karmelowym
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
DODATKOWO
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- 1 opakowanie herbatników kakaowych
POLEWA
- 100 g czekolady deserowej
- 60 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka przekładamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach z dodatkiem szczypty soli na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopnmiowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia skłaników.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do miski z masą jajeczną i delikatnie mieszamy. Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na niej masę jajeczną. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, grzanie góra-dół. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przelewamy do miski, dodajemy serek mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Całość ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę.
- Na biszkopt przekładamy połowę przygotowanej masy, następnie układamy warstwę ciemnych herbatników.
- Herbatniki smarujemy dżemem porzeczkowym, a na nim rozprowadzamy pozostałą masę śmietankową. Na wierzch wykładamy drugą część biszkopta.
- Śmietankę z czekoladą łączmy w kąpieli wodnej. Przestygniętą polewę rozprowadzamy na cieście. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.