Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto Cyganka

Ciasto Cyganka

Ciasto cyganka to kolejny smaczny deser, który musicie wypróbować! Jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.

Przygotowane na kakaowym biszkopcie przełożone delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki, wzbogacone o kakaowe herbatniki i nutką dżemu porzeczkowego. Brzmi ciekawie prawda? A jak smakuje! Zapraszam na przepis! Ciasto cyganka idealnie sprawdzi się na każdą okazję!

CIASTO CYGANKA – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 120 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 30 g kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone o smaku karmelowym
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix


DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • 1 opakowanie herbatników kakaowych


POLEWA

  • 100 g czekolady deserowej
  • 60 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka przekładamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach z dodatkiem szczypty soli na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopnmiowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia skłaników.
  • Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do miski z masą jajeczną i delikatnie mieszamy. Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na niej masę jajeczną. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, grzanie góra-dół. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę przelewamy do miski, dodajemy serek mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Całość ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę. 
  • Na biszkopt przekładamy połowę przygotowanej masy, następnie układamy warstwę ciemnych herbatników. 
  • Herbatniki smarujemy dżemem porzeczkowym, a na nim rozprowadzamy pozostałą masę śmietankową. Na wierzch wykładamy drugą część biszkopta. 
  • Śmietankę z czekoladą łączmy w kąpieli wodnej. Przestygniętą polewę rozprowadzamy na cieście. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto Cyganka
Ciasto Cyganka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 11

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − trzynaście =