Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto Familijne

Ciasto Familijne

Ciasto familijne to pyszne ciasto z kremem, musem porzeczkowym oraz wkładką wafelkową. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że do wkładki wafelkowej użyłam każdemu dobrze znanych wafelków „familijne”. Ciasto familijne jest bardzo smaczne, wysokie, śmiało może posłużyć jako tort.

Przepis na ciasto familijne wbrew pozorom nie jest trudny. Należy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej, a będziecie mieć pewność, że wyjdzie idealnie. Taki deser to idealny pomysł na ciasto na święta, rodzinne spotkania czy na prezent dla kogoś bliskiego.

CIASTO FAMILIJNE – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar L
  • 160 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


WKŁADKA Z WAFELKAMI

  • 5 białek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g cukru
  • 150 g kokosowych wafelków np „familijne”
  • szczypta soli


MUS PORZECZKOWY

  • 1 galaretka borówkowa
  • 120 ml gorącej wody
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego (220g)


MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix


POLEWA

  • 100 g białej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielamy od żółtek. Kolejno białka przekładamy do miski i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania szklistej masy. Zmniejszamy obroty miksera i zaczynamy stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksujemy do połączenia składników.
  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę wykładamy na formę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut (do suchego patyczka).
  • Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.

MUS PORZECZKOWY

  • Do 120 ml gorącej wody wsypujemy galaretkę borówkową. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki i odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Dżem z czarnej porzeczki blendujemy na mus. Następnie do zblendowanego dżemu przelewamy przestygniętą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Mus wykładamy na jeden blat biszkopta i wstawiamy do lodówki do stężenia.

WKŁADKA WAFELKOWA

  • Białka jajek przekładamy do misy miksera i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Kiedy masa zacznie robić się puszysta, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu, aż masa będzie szklista i puszysta. 
  • Wafelki familijne kroimy w kosteczkę, orzechy siekamy za pomocą noża lub w blenderze. Całość przesypujemy do ubitych białek, delikatnie mieszamy i przekładamy na formę wyścieloną papierem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut.

MASA ŚMIETANKOWA

  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera. Dodajemy mascarpone oraz cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Całość ubijamy na wysokich obrotach.
  • Połowę masy wykładamy na stężały mus porzeczkowy. Następnie na masę kładziemy wkładkę wafelkową a na niej rozprowadzamy resztę kremu. Na wierch kładziemy drugą część biszkopta.

POLEWA

  • Połamaną czekoladę oraz śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, mieszając do połączenia składników. Polewę odstawiamy do przestygnięcia i wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto Familijne
Ciasto Familijne

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 21

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jedenaście − 8 =