Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery Przekąski

Ciasto filo z serem na słodko

Ciasto filo z serem na słodko

Ciasto filo z serem na słodko to bardzo ciekawa przekąska, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję.

Idealnie zastąpi kupowane ciasteczka czy drożdżówki. Przygotowane rożków z ciasta filo z nadzieniem serowym jest bardzo proste i szybkie. Rożki wychodzą niesamowicie chrupiące i pyszne!

Takie przekąski z ciasta filo na słodko idealnie sprawdzą się również na deser do kawy czy słodką przegryzkę dla dzieciaków do szkoły. Chociaż ciasto filo jest nieco mniej popularne i znane niż ciasto francuskie, warto go wykorzystać i przygotować te pyszne przekąski z nadzieniem serowym. Zapraszam na przepis!

CIASTO FILO Z SEREM NA SŁODKO – PRZEPIS

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 500 g twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • jajko do posmarowania
  • cukier gruboziarnisty
  • cukier puder
  • odrobina roztopionego masła

Wykonanie

  • Ser twarogowy przełożyć do miski, dodać żółtka, cukier zwykły i cukier wanilinowy. Wymieszać.
  • Każdy arkusz ciasta filo pokroić na 5 części, wzdłuż krótszego boku. Następnie każdy z nich posmarować roztopionym masłem.
  • Na brzegu każdego paska nałożyć porcję sera. Rożki składać zginając brzeg ciasta wzdłuż przekątnej kwadratu, finalnie otrzymując trójkąt.
  • Gotowe ciasteczka przełożyć na blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem gruboziarnistym.
  • Piec w 180 stopniach, przez 15 minut, do zarumienienia.
  • Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Ciasto filo z serem na słodko przepis
Ciasto filo słodko przepis
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 + 10 =