Przepis na rewelacyjne ciasto czekoladowe z truskawkami. Prościej się nie da – przygotujecie je w 15 minut + pieczenie!
Ciasto czekoladowe z truskawkami to doskonałe ciasto na upalne dni. Świeże owoce, a do tego czekoladowy biszkopt to perfekcyjne połączenie, gdy mamy ochotę na pyszny letni deser. Jak zrobić ciasto smaczne czekoladowe z truskawkami? Zapraszam na przepis.
CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g truskawek
Przygotowanie
1. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć.
2. Jajka utrzeć z cukrem. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wlać olej, a następnie mleko, ciągle miksując.
3. Do masy wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
4. Formę o wymiarach 24×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Następnie przełożyć na nią przygotowaną masę i na wierzchu ułożyć truskawki.
6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
7. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.