Proste ciasto dwukolorowe, które sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji. Wygląda zjawiskowo, a smakiem zachwyci każde podniebienie. To ekspresowe ciasto przygotujecie w kilkanaście minut, ze składników, które z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy przepis na ciasto dwukolorowe i przekonajcie się sami, jakie jest pyszne.
CIASTO DWUKOLOROWE PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
- 50 g posiekanych orzechów
- 100 g czekolady mlecznej
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
1. Jajka wbić do miski, dodać cukier i całość ubić na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać na przemian — mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną.
2. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao. Wymieszać do połączenia składników.
3. Ciasta przelać na przemian do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.
5. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać.
6. Polewą polać przestygnięte ciasto.