Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto dwukolorowe

Ciasto dwukolorowe

Proste ciasto dwukolorowe, które sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji. Wygląda zjawiskowo, a smakiem zachwyci każde podniebienie. To ekspresowe ciasto przygotujecie w kilkanaście minut, ze składników, które z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni. Koniecznie wypróbujcie ten łatwy przepis na ciasto dwukolorowe i przekonajcie się sami, jakie jest pyszne.

CIASTO DWUKOLOROWE PRZEPIS

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa

  • 50 g posiekanych orzechów
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

1. Jajka wbić do miski, dodać cukier i całość ubić na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać na przemian — mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną.

2. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę ziemniaczaną, a do drugiej kakao. Wymieszać do połączenia składników.

3. Ciasta przelać na przemian do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.

5. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać.

6. Polewą polać przestygnięte ciasto.

Ciasto dwukolorowe przepis
Przepis na ciasto dwukolorowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 22

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 + dziewiętnaście =