
Borówki to naprawdę małe skarby natury, które są nie tylko pyszne, ale również bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Dziś mam dla was przepis na kakaowe ciasto z borówkami, które robi się błyskawicznie, a smakuje obłędnie. Puszysty kakaowy biszkopt w połączeniu z borówkami tworzy przepyszną kompozycję smakową, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto kakaowe z borówkami doskonale sprawdzi się na deser do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty, jak również na wyjątkowe okazje.
CIASTO KAKAOWE Z BORÓWKAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 45 minut | Liczba porcji: 16
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 160 g cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo
- ok. 300 g borówek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Pojemność szklanki 250 ml.
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
- Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wymieszać suche składniki.
- Następnie dodać olej, jogurt, cukier oraz jajka. Całość krótko wymieszać tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
- Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na wierzch ciasta.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 45 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.


