Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Śmietankowa pychotka

Śmietankowa pychotka

Śmietankowa pychotka to pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z puszystego biszkoptu, przełożonego musem porzeczkowym i kremem śmietankowym. Wierzch ciasta zdobią prażone płatki migdałów.

Przepis na ciasto śmietankowa pychotka nie jest skomplikowany i z łatwością poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w pieczeniu. Ciasto jest delikatne w smaku, nie za słodkie i ładnie prezentuje się na stole. Polecam wypróbować!

ŚMIETANKOWA PYCHOTKA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Mus

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego (280 g)
  • 1 galaretka jagodowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo

  • 50 g prażonych płatków migdałów

Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Gdy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo żółtka, jedno po drugim.
  • Kolejno do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj do połączenia przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Masę przełóż na blaszkę (24 x 24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20 minut, grzanie góra-dół.
  • Po upieczeniu biszkopt odstaw do przestygnięcia, a następnie podziel go na dwa blaty.

MUS

  • Dżem porzeczkowy zblenduj na gładką masę.
  • Do gorącej wody wsyp galaretkę oraz żelatynę. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do ostygnięcia. Następnie przelej ją do zblendowanego dżemu, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka minut, by całość zaczęła tężeć.
  • Mus wyłóż na jeden blat biszkopta.

MASA

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowej masy dodaj startą na tarce czekoladę i całość wymieszaj do połączenia składników.
  • 1/2 masy śmietankowej wyłóż na stężały mus porzeczkowy i całość przykryj drugim biszkoptem. Na nim rozprowadź pozostałą część masy.
  • Wierzch ciasta posyp prażonymi płatkami migdałów.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
ciasto śmietankowe
ciasto z masą śmietankową i musem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × dwa =