Super przepis na pyszny deser! Ciasto podwójna rozkosz bez pieczenia to prawdziwy raj dla podniebienia. Jest naprawdę przepyszne a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu.
To pyszne ciasto bez pieczenia składa się z ciasteczkowego spodu, przełożonego czekoladowym kremem na bazie mascarpone i nutelli oraz śmietankowego kremu na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. Całość posypana orzechami i udekorowana polewą czekoladową. Na pewno wyobrażacie sobie, jak to musi smakować! Zapraszam na przepis, ciasto podwójna rozkosz z pewnością Wam posmakuje!
CIASTO PODWÓJNA ROZKOSZ BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
SPÓD
- 200 g ciemnych herbatników
- 100 g masła
KREM Z NUTELLĄ
- 200 g nutelli
- 200 g serka mascarpone
KREM ŚMIETANKOWY
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- 70 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady gorzkiej
Wykonanie
- Herbatniki rozdrobnić na piasek, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 19 cm, ugnieść.
- Nutellę zmiksować z serkiem mascarpone, wyłożyć na ciasteczkowy spód.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto.
- Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami.
- Czekoladę połączyć ze śmietanką w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia, a następnie udekorować nią ciasto.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki na całą noc.