Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto słona krówka

Ciasto słona krówka

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam ciasta bez pieczenia. Robi się je ekspresowo, a smakiem wcale nie odbiegają od tych tradycyjnych wypieków, które zwykle są o wiele bardziej czasochłonne.

Dziś mam dla was przepis na ciasto słona krówka, która jest dość słodkim ciastem, ale dla przełamania smaku pojawiają się słony akcent. Całość smakuje rewelacyjnie i z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości.

Ciasto słona krówka bez pieczenia doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Polecam!

CIASTO SŁONA KRÓWKA PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: łatwy | Liczba porcji: ok. 12

Składniki

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 48 słonych krakersów
  • 3 wafelki orzechowe (120 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 garście orzeszków ziemnych solonych

Przygotowanie

  1. W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone oraz cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem do momentu powstania sztywnego kremu.

  2. Spód formy o wymiarach 20×20 cm wykładamy krakersami, a na nich rozprowadzamy połowę masy śmietankowej. Układamy kolejną warstwę krakersów.

  3. Wafelki orzechowe kroimy na małe kawałeczki i łączymy z 300 g masy krówkowej. Masę wykładamy na krakersy i całość przykrywamy kolejną warstwą krakersów.

  4. Na ciasto wykładamy pozostałą masę śmietankową i ponownie krakersy.

  5. Na krakersach rozprowadzamy masę krówkową, która nam została. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami.

  6. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny do schłodzenia.
Ciasto słona krówka przepis
Przepis na ciasto słona krówka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 801

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × 3 =