
Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam ciasta bez pieczenia. Robi się je ekspresowo, a smakiem wcale nie odbiegają od tych tradycyjnych wypieków, które zwykle są o wiele bardziej czasochłonne.
Dziś mam dla was przepis na ciasto słona krówka, która jest dość słodkim ciastem, ale dla przełamania smaku pojawiają się słony akcent. Całość smakuje rewelacyjnie i z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości.
Ciasto słona krówka bez pieczenia doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Polecam!
CIASTO SŁONA KRÓWKA PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: łatwy | Liczba porcji: ok. 12
Składniki
- 1 puszka masy krówkowej
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 48 słonych krakersów
- 3 wafelki orzechowe (120 g)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 garście orzeszków ziemnych solonych
Przygotowanie
- W misce miksujemy schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone oraz cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem do momentu powstania sztywnego kremu.
- Spód formy o wymiarach 20×20 cm wykładamy krakersami, a na nich rozprowadzamy połowę masy śmietankowej. Układamy kolejną warstwę krakersów.
- Wafelki orzechowe kroimy na małe kawałeczki i łączymy z 300 g masy krówkowej. Masę wykładamy na krakersy i całość przykrywamy kolejną warstwą krakersów.
- Na ciasto wykładamy pozostałą masę śmietankową i ponownie krakersy.
- Na krakersach rozprowadzamy masę krówkową, która nam została. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny do schłodzenia.

