Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto smażone na patelni

Ciasto smażone na patelni

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto, które zrobisz bez udziału piekarnika? Mamy dla Ciebie przepis na ciasto smażone na patelni! 

Ciasto z patelni to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają piekarnika lub gdy nagle pojawią się niespodziewani goście. Ciasto jest bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Taki deser z pewnością zachwyci każdego łasucha.

CIASTO SMAŻONE NA PATELNI PRZEPIS

Czas przygotowania: do 30 minut | Liczba porcji: 8-10

Składniki

  • 2 banany
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Banany obrać i pokroić w plasterki. Wyłożyć na spód posmarowanej tłuszczem patelni (średnica 26-28 cm).

2. W misce umieścić jajka, dodać cukry, śmietankę oraz szczyptę soli. Wymieszać do połączenia składników.

3. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ponownie całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

4. Tak przygotowaną masę przełożyć na patelnię z bananami i wyrównać.

5. Ciasto smażyć pod przykryciem przez około 25 minut na małym ogniu (dokładny czas smażenia zależy od kuchenki jaką posiadamy, dlatego najlepiej sprawdzać wykałaczką, czy ciasto się nie klei).

6. Następnie ciasto obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 5 minut.

7. Gotowe ciasto z patelni posypać cukrem pudrem i polać dowolną polewą.

Ciasto smażone na patelni przepis
ciasto z patelni przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 + jeden =