Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Szybkie ciasto z dyni

Szybkie ciasto z dyni

Uwielbiam ciasta sezonowe, a ciasto z dyni to jeden z obowiązkowych wypieków, kiedy tylko dynie pojawiają się w sklepach.

Ciasto dyniowe, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Pięknie pachnie, ładnie prezentuje się na stole i jest pyszne.

Jeśli zastanawiacie się jakie ciasto z dyni przygotować, ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Ciasto jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale i szybko znika z talerza.

SZYBKIE CIASTO Z DYNI – PRZEPIS

Składniki

  • 3 jajka rozmiar L
  • 200 g musu z dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie

  • Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i pozbawić środka. Kawałki dyni wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut.
  • Upieczoną dynię odstawić do przestygnięcia, a następnie zblendować.
  • Masło w temperaturze pokojowej pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowy. Dodać jajka, miksować do połączenia składników. Pod koniec dodać mus dyniowy, wymieszać.
  • Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do masy jajecznej i wymieszać. Gotową masę wyłożyć no tortownicy o średnicy 20 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę, grzanie góra-dół.
Szybkie ciasto z dyni przepis
Ciasto z dyni przepis
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × trzy =