Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto z batonikami Lion

Ciasto z batonikami Lion

Ciasto lion to pyszny deser z dodatkiem batoników Lion. Przygotowany na kakaowym biszkopcie, posmarowanym dżemem porzeczkowym, który fajnie przełamuje słodycz ciasta. Krem z dodatkiem batoników Lion przygotowany jest na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz masy kajmakowej. Całość smakuje naprawdę świetnie!

Ciasto z batonikami Lion jest bardzo proste w przygotowaniu. Zachęcam do pieczenia nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Poniżej lista składników oraz lista kroków, która ułatwi Wam przygotowanie tego ciasta.

CIASTO Z BATONIKA LION – PRZEPIS

BISZKOPT

  • 4 jajka rozmia L
  • 35 g kakao
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta soli

KREM

  • 4 batony LION
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • 20 krakersów
  • kakao

Wykonanie

BISZKOPT

  • Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania partiami dodajemy cukier, miksując na wysokich obrotach, do uzyskania puszystej i szklistej masy.
  • Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
  • Mąkę mieszamy z kakao i przesypujemy do masy, mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra dół.

MASA

  • Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem, wymieszanym ze śmietan-fixem na puszysty krem.
  • Dodajemy kajmak oraz posiekane batoniki Lion. Całość mieszamy za pomocą szpatułki.

Ciasto Lion wykonanie

  • Na przestygnięty biszkopt wyłożyć dżem porzeczkowy, rozsmarować.
  • Następnie rozprowadzić połowę przygotowanej masy a na niej ułożyć krakersy.
  • Na krakersy wyłożyć pozostały krem, wierzch posypać kakao.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto z batonikami Lion przepis
przepis na ciasto Lion

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − trzy =