Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto z Michałkami

Ciasto z Michałkami

Ciasto z Michałkami to doskonały wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu łasuchom niezależnie od wieku. Ciasto niezwykle delikatne i aromatyczne w smaku. Do tego bardzo łatwe w przygotowaniu! Składa się z kakaowego biszkoptu, przełożonego kremem michałkowym oraz śmietankowym. Elementem, który sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie i mdłe jest dżem porzeczkowy. Wierzch ciasta zdobią wiórki z gorzkiej czekolady. Ciasto z Michałkami doskonale sprawdzi się na święta, domowe imprezy, lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Polecam wypróbować.

CIASTO Z MICHAŁKAMI PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 5 dużych jajek (temp. pokojowa)
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g kakao
  • szczypta soli

Krem

  • 250 g cukierków Michałków
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka, jedno po drugim.
  • Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę wymieszaną z kakao i całość wymieszaj do połączenia przy pomocy drewnianej łyżki.
  • Masę przełóż do blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 25 minut, funkcja grzania góra-dół.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu, podziel biszkopt na dwa blaty.

Krem

  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę zmiksuj wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Następnie stopniowo dodawaj mascarpone i delikatnie mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
  • 1/3 kremu przełóż do osobnego naczynia i odstaw na bok.
  • Do większej części masy dodaj drobno posiekane cukierki Michałki i całość delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
  • Na połowę biszkopta rozsmaruj dżem porzeczkowy. Następnie wyłóż masę z Michałkami i całość przykryj drugim blatem biszkopta.
  • Rozprowadź pozostałą masę, wierzch posyp startą na tarce gorzką czekoladą.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Ciasto z Michałkami przepis
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × 2 =