Ciasto z musem truskawkowym to fenomenalny deser, który musicie wypróbować. Jest bardzo lekkie, delikatne i owocowe. Całość wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo można je przygotować o każdej porze roku. W jego skład wchodzą mrożone truskawki, które można zakupić w każdym sklepie. Oczywiście w sezonie truskawkowym można użyć świeżych.
To delikatne ciasto z musem truskawkowym to idealny wypiek na każdą okazję. Będzie idealnym wyborem na święta, ale także inne domowe uroczystości w ciągu roku. Zapraszam na przepis! Jestem pewna, że Wam posmakuje.
PRZEPIS NA CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 80 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
Należy upiec dwa takie biszkopty.
MASA TRUSKAWKOWA
- 800 g mrożonych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 galaretka cytrynowa
MASA BUDYNIOWA
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 800 ml śmietanki 30%
- 0,5 szklanki wrzątku
- 2 łyżki żelatyny
- 2 opakowania budyniu bez cukru (80g)
- 400 ml mleka
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
- 2 galaretki truskawkowe
- mrożone truskawki
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem sody. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do formy 24×36 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 25 minut. Należy w taki sposób ubiec dwa biszkopty.
MASA TRUSKAWKOWA
- Truskawki blendujemy na mus. Pamiętajcie jednak, by odłożyć odrobinę truskawek do galaretki na wierzch ciasta.
- Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Wlewamy je do musu truskawkowego, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
MASA BUDYNIOWA
- Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Budynie przygotowujemy w 400 ml mleka. Ok. 250 ml mleka zagotowujemy, w 150 ml rozpuszczamy proszki budyniowe. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie, mieszamy do uzyskania gęstego kremu. Odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy budyń przestygnie, miksujemy go na krem.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy budyń. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników.
GALARETKA TRUSKAWKOWA
- Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy do niej truskawki.
Ciasto z musem truskawkowym – Wykonanie
- Na biszkopt wykładamy połowę tężejącego musu truskawkowego. Na mus wykładamy połowę masy budyniowej.
- Całość przykrywamy drugim biszkoptem, a na nim rozprowadzamy pozostały mus truskawkowy, który przykrywamy kremem budyniowym.
- Na ciasto wykładamy tężejącą galaretkę z dodatkiem truskawek. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.