Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto z musem truskawkowym

Ciasto z musem truskawkowym to fenomenalny deser, który musicie wypróbować. Jest bardzo lekkie, delikatne i owocowe. Całość wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo można je przygotować o każdej porze roku. W jego skład wchodzą mrożone truskawki, które można zakupić w każdym sklepie. Oczywiście w sezonie truskawkowym można użyć świeżych. 

To delikatne ciasto z musem truskawkowym to idealny wypiek na każdą okazję. Będzie idealnym wyborem na święta, ale także inne domowe uroczystości w ciągu roku. Zapraszam na przepis! Jestem pewna, że Wam posmakuje. 

PRZEPIS NA CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody

Należy upiec dwa takie biszkopty.

MASA TRUSKAWKOWA

  • 800 g mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka cytrynowa

MASA BUDYNIOWA

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 opakowania budyniu bez cukru (80g)
  • 400 ml mleka

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI

  • 2 galaretki truskawkowe
  • mrożone truskawki

Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem sody. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do formy 24×36 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 25 minut. Należy w taki sposób ubiec dwa biszkopty.

MASA TRUSKAWKOWA

  • Truskawki blendujemy na mus. Pamiętajcie jednak, by odłożyć odrobinę truskawek do galaretki na wierzch ciasta.
  • Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Wlewamy je do musu truskawkowego, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

MASA BUDYNIOWA

  • Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Budynie przygotowujemy w 400 ml mleka. Ok. 250 ml mleka zagotowujemy, w 150 ml rozpuszczamy proszki budyniowe. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie, mieszamy do uzyskania gęstego kremu. Odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy budyń przestygnie, miksujemy go na krem.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy budyń. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników.

GALARETKA TRUSKAWKOWA

  • Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy do niej truskawki.

Ciasto z musem truskawkowym – Wykonanie

  • Na biszkopt wykładamy połowę tężejącego musu truskawkowego. Na mus wykładamy połowę masy budyniowej.
  • Całość przykrywamy drugim biszkoptem, a na nim rozprowadzamy pozostały mus truskawkowy, który przykrywamy kremem budyniowym.
  • Na ciasto wykładamy tężejącą galaretkę z dodatkiem truskawek. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − 13 =