Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto z wkładką orzechową

Ciasto z wkładką orzechową

Ciasto z wkładką orzechową to bardzo smaczne ciasto, któremu ciężko się oprzeć! Składa się z kakaowego biszkopta, delikatnej masy na bazie śmietanki kremówki i pysznej wkładki orzechowej, która gra główne skrzypce w tym wypieku. Całość w połączeniu ze sobą smakuje obłędnie!

Ciasto z wkładką orzechową to idealny wypiek na święta, takie smaku kojarzą nam się ze świętami, więc warto go przygotować w tym roku. Ciasto jest dość wysokie, więc idealnie sprawdzi się również na specjalne okazje, jak urodziny, imieniny, czy inne tego typu okoliczności. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

CIASTO Z WKŁADKĄ ORZECHOWĄ – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 120 g mąki
  • 30 g kakao
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

WKŁADKA ORZECHOWA

  • 4 białka
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

MASA ŚMIETANKOWA

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

POLEWA

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady deserowej

PONCZ

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)

DODATKOWO

  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego

Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy masa zacznie robić się puszysta, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Ubijamy na wysokich obrotach do momentu, aż masa będzie puszysta i szklista. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Gotową masę przelewamy do blaszki 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.

WKŁADKA ORZECHOWA

  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do momentu, aż masa będzie szklista i puszysta.
  • Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, a następnie mieszamy z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy.
  • Masę przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 50 minut, grzanie góra-dół. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

MASA

  • Śmietankę kremówkę, seek mascarpone oraz cukier puder przekładamy do misy miksera. Całość ubijamy na puszysty krem.

POLEWA

  • Czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.

Wykonanie

  • Pierwszy blat biszkopta nasączamy przygotowanym ponczem i smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy połowę przygotowanej masy. Na masę wykładamy wkładkę orzechową, a na niej rozprowadzamy pozostałą masę, którą przykrywamy biszkoptem.
  • Wierzch ciasta polewamy przygotowaną polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
Ciasto z wkładką orzechową
Ciasto z wkładką orzechową
Ciasto z wkładką orzechową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − dziewięć =