Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Makowiec japoński z musem jabłkowym

Makowiec japoński z musem jabłkowym

Makowiec japoński z musem jabłkowym to pyszne i bardzo wilgotne ciasto, które doskonale sprawdzi się na święta. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Idealny wypiek, który zachwyci gości i rodzinę.

Przepis na makowiec japoński z musem jabłkowym jest bardzo prosty, a samo ciasto składa się tylko z kilku łatwo dostępnych składników. Ten makowiec jest bardzo soczysty i nie zawiera mąki. Sama pyszna, wilgotna masa makowa z dodatkiem warstwy musu jabłkowego i polewy czekoladowej. Jeśli szukacie idealnego ciasta na święta, makowiec japoński z musem jabłkowym będzie doskonałym wyborem.

MAKOWIEC JAPOŃSKI Z MUSEM JABŁKOWYM PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 minut | Czas pieczenia: 60 minut | Liczba porcji: forma 24×24 cm

Składniki

Ciasto

  • 400 g suchego maku
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 8 jajek
  • 0,5 l mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g kaszy manny
  • 4 jabłka
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mus jabłkowy

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 600 g obranych jabłek (bez gniazd nasiennych)
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

Polewa czekoladowa

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

Ciasto:

  • Do rondelka wsypać mak i wlać mleko. Całość zagotować. Następnie rondelek zdjąć z palnika, przykryć pokrywką i odstawić na pół godziny, by mak napęczniał.
  • Po tym czasie mak dokładnie odcedzić na sitku z nadmiaru mleka. Następnie rozdrobnić za pomocą blendera.
  • Masło w temp. pokojowej przełożyć do misy miksera i ucierać, dodając stopniowo cukier puder. Kolejno cały czas miksując stopniowo dodawać żółtka, a następnie dodać kilka kropel olejku migdałowego.
  • Zmniejszyć obroty miksera i dodać zmielony mak. Kolejno wsypać kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do masy i wymieszać.
  • W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Ubite białka przełożyć do masy makowej i całość delikatnie przemieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
  • Tak przygotowaną masę przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec przez 60 minut, funkcja grzania góra-dół.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto podzielić na dwa blaty.

Mus jabłkowy:

  • Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić na patelnię, dodać cynamon i podsmażyć kilka minut do miękkości.
  • Patelnię z zawartością ściągnąć z palnika, dodać galaretkę cytrynową (proszek) i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
  • Jeden blat ciasta przełożyć musem jabłkowym i przykryć drugim.
  • Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki kremówki.
  • Polewą polać ciasto i całość wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Makowiec japoński
Makowiec z musem jabłkowym
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 + osiemnaście =