Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Deser „szarlotka”

Deser "szarlotka"

Ta „szarlotka” to idealna propozycja na fajny deser kiedy spodziewamy się gości, lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Bardzo szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Moim zdaniem ten deser smakiem dorównuje klasycznej szarlotce, więc jeśli macie ochotę na słodką przekąskę z jabłkami, to serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu!

DESER „SZARLOTKA” PRZEPIS

Składniki (na 2 porcje)

  • 3-4 większe jabłka
  • 1/2 opakowania herbatników maślanych
  • 1 opakowanie bitej śmietany „Śnieżka”
  • 200 ml mleka
  • garść prażonych migdałów
  • kilka orzechów włoskich

Przygotowanie

1. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Dodać cynamon i podsmażyć kilka minut do miękkości.

2. Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki, najlepiej przy pomocy tłuczka do kotletów.

3. Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać śnieżkę i za pomocą miksera ubić na puszystą pianę.

4. Do wysokich szklanek lub pucharków wyłożyć na przemian:

  • herbatniki
  • jabłka
  • bita śmietanka
  • herbatniki
  • jabłka
  • bita śmietanka

5. Wierzch udekorować prażonymi migdałami i posiekanymi orzechami lub innymi ulubionymi dodatkami.

6. Deserki schłodzić w lodówce co najmniej godzinę przed podaniem.

deserki szarlotka
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście + dwa =