Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Colesław z młodej kapusty

Colesław z młodej kapusty

Colesław to jedna z najbardziej znanych i najsmaczniejszych surówek obiadowych. Idealnie pasuje do dań mięsnych i ryb, a także grillowanych potraw. Jest również doskonałym dodatkiem do hamburgerów czy tortilli.

W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na surówkę coleslaw z młodej kapusty. Surówka coleslaw z młodej kapusty jest delikatniejsza niż z tej całorocznej, ponieważ młoda główka jest miększa i bardziej krucha. Zapraszam na przepis!

COLESŁAW Z MŁODEJ KAPUSTY – PRZEPIS

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula

Sos:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Z młodej kapusty usuwamy wierzchnie liście. Następnie przekrawamy na pół i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski z kapustą. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wrzucamy do miski z kapustą.

3. Składniki na sos mieszamy i dodajemy do kapusty. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Gotową surówkę odstawiamy na 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

colesław przepis
sałatka colesław

Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sześć + 9 =