Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto a’la bounty

Ciasto a’la bounty to rewelacyjny wypiek, idealny dla miłośników tradycyjnego batonika bounty i nie tylko. Jest delikatne, wilgotne, wręcz idealne. A co najważniejsze, łatwe do zrobienia.

Ciasto a’la bounty idealnie sprawdzi się na domowe imprezy, rodzinne spotkania, a nawet na święta. Składniki do jego przygotowania zakupicie w każdym sklepie, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

CIASTO A’LA BOUNTY – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt 24×24

  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • łyżka oleju

Masa kokosowa

  • 750 ml mleka 2%
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 biała czekolada
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru

Polewa czekoladowa

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając na najwyższych obrotach miksera. Kiedy masa będzie szklista zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, delikatnie mieszamy. Wlewamy wodę i olej, delikatnie mieszamy.
  • Masę przekładamy do blaszki wyścielonej papierem. Pieczemy ok. 25 minut w 175 stopniach. Grzanie góra/dół.
  • 500 ml mleka zagotowujemy. Dodajemy wiórki kokosowe oraz cukier wanilinowy. Gotujemy do momentu, aż kokos wsiąknie całe mleko.
  • 250 ml mleka mieszamy z proszkiem budyniowym.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Do wiórków kokosowych dodajemy czekoladę i mleko z proszkiem budyniowym. Całość gotujemy, ciągle mieszając, aż budyń stężeje. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy masę kokosowo-budyniową. Gotową masę umieszczamy na biszkopcie.
  • Czekoladę rozpuszczamy z masłem i śmietanką, następnie rozsmarowujemy na cieście. Całość wstawimy do lodówki do stężenia.




Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − 16 =