Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Domowy pasztet pieczony

Domowy pasztet pieczony

Domowy pasztet pieczony w piekarniku to jest z najlepszych przepisów na pasztet. Idealnie sprawdzi się na kanapki, a także jako przekąska podczas domowych imprez. Pasztet z mojego przepisu jest niesamowicie delikatny, aromatyczny i nie jest tłusty. Nawet dzieciaki go uwielbiają! 🙂

Do przygotowania pasztetu użyłam mięsa drobiowego oraz warzyw. To połączenie w pasztecie smakuje nam najlepiej. Polecam i Wam wypróbować ten przepis na pasztet drobiowy, ponieważ jest naprawdę pyszny!

PRZEPIS NA DOMOWY PASZTET PIECZONY

Składniki

  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 1 kg udek z kurczaka (waga z kością)
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 l wody
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Do wody przekładamy obrane ze skóry mięso, pietruszkę, marchewkę oraz cebulę. Całość razem gotujemy na wolnym ogniu przez 60 minut. 
  • Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, mięso oddzielamy od kości. Ugotowane mięso z warzywami oraz czosnek przepuszczamy przez maszynkę o małych oczkach. Całość doprawiamy solą pierzem i majerankiem do smaku. 
  • Do masy dodajemy jajka, kasze manną oraz 120 ml wywaru z gotującego się mięsa i warzyw. Całość dokładnie mieszamy.
  • Gotową masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy 25×10 cm. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 10 minut. Kolejno zmniejszamy temperaturę do 170 i pieczemy 60 minut. 
Domowy pasztet pieczony przepis
Domowy pasztet drobiowy
Domowy pasztet pieczony przepis
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jedenaście − dziesięć =