Rozgrzewająca zupa z mięsem i warzywami to super pomysł na smaczny i sycący obiad, szczególnie w jesienne i zimowe dni! 🙂 Zupa jest bardzo aromatyczna, smaczna i sycąca. Spokojnie zastąpi dwudaniowy posiłek.
Przepis na zupę z mięsem mielonym i warzywami jest naprawdę prosty, a składniki niezbędne do jej przygotowania zakupicie w każdym sklepie. Taka zupa z mięsem idealnie sprawdzi się na obiad na kilka dni, najlepiej smakuje kolejnego dnia, kiedy smaki się przegryzą.
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z MIĘSEM I WARZYWAMI – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów w puszce
- 1,5 litra bulionu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Patelnię z odrobiną tłuszczy rozgrzać, przełożyć na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość podsmażyć.
- Marchewkę obrać, pokroić w półplastry, przełożyć na patelnię i podsmażać kilka minut.
- Paprykę pokroić w słupki, przełożyć na patelnię.
- Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do garnka z grubym dnem i podsmażyć na odrobinie oliwy.
- Do mięsa dodać podsmażone warzywa, całość zalać bulionem, dodać paprykę słodką, paprykę ostrą, cukier, sól oraz pieprz. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Dodać zblendowane pomidory z puszki, podgotować kilka minut.
- Kolejno wsypać surowy ryż i gotować pod przykryciem kolejne 15 minut. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.