Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto palce lizać

Ciasto palce lizać

Ciasto palce lizać to rewelacyjny wypiek, który pokochacie już po pierwszym kęsie! Przepis na ciasto jest niesamowicie prosty, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby, rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. 

Ciasto palce lizać jest niesamowicie lekkie, delikatne i pyszne. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, taką jak rodzinne spotkania, domowe imprezy czy święta. 

PRZEPIS NA PALCE LIZAĆ – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki
  • 35 g kakao
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka malinowa
  • 240 ml gorącej wody

Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy tylko do połączenia składników.
  • Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy do połączenia składników. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Każdą galaretkę rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę z mascarpone ubijamy na puszystą masę. Gotowy krem dzielimy na dwie części.
  • Miksując na małych obrotach, cienkim strumieniem wlewamy galaretkę, do jednej porcji kremu agrestową, do drugiej malinową. Obie masy odstawiamy na chwilę do lodówki, by zaczęły tężeć.
  • Na pierwszy blat biszkopta wykładamy masę malinową, przykrywamy drugim biszkoptem, a na wierzch masę agrestową. Ciasto dekorujemy kakao lub startą na tarce czekoladą.
Ciasto palce lizać przepis
Ciasto palce lizać przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 × pięć =