Ekspresowy serniczek to rewelacyjny wypiek, który można przygotować w mgnieniu oka. To najlepszy sernik z mlekiem skondensowanym, który zawsze się udaje i świetnie smakuje. Jest delikatny w smaku i idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawki.
Sernik jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu, a jego smak jest obłędny! Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
EKSPRESOWY SERNIKCZEK – PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 530 g mleka skondensowanego słodzonego
- szczypta soli
Wykonanie
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, z dodatkiem szczypty soli.
- Do osobnej miski przekładamy twaróg, żółtka, budynie oraz mleko skondensowane. Całość miskujemy do połączenia składników.
- Do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- Przygotowaną masę serową przekładamy na blaszkę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut, po upływie czasu zmniejszamy temperaturę do 140 i pieczemy kolejne 40 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.