Domowe faworki z ciasta francuskiego to jeden z najlepszych pomysłów na szybki deser. Takie faworki można przygotować w przysłowiowe 5 minut. Sam przepis jest banalnie prosty a gotowe faworki chrupiące, delikatne i pyszne.
Domowe faworki z ciasta francuskiego idealnie sprawdzą się na każdą okazję. Możemy przygotować je na Tłusty Czwartek, ale także w zwykły dzień, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Uratują także sytuacje w przypadku niezapowiedzianych gości.
FAWORKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- cukier puder
Wykonanie
- Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Kolejno dzielimy na małe prostokąty. Najlepiej przekroić ciasto na pół, wzdłuż dłuższego boku, a następnie dzielić na prostokąty o szerokości 3-4 cm.
- Każdy prostokąt naciąć w środku, zostawiając nieprzecięte boki. Koniec ciasta przełożyć przez wycięty otwór tak jak w przypadku tradycyjnych faworków.
- Gotowe faworki umieścić na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 12-15 minut, do zarumienienia.
- Gotowe faworki udekorować cukrem pudrem.