Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Lekka surówka z młodą kapustą i rzodkiewką

Lekka surówka z młodą kapustą i rzodkiewką to świetny dodatek do wielu wiosennych i letnich dań. Lubimy ją nie tylko za cudowny smak, ale także za prostotę i szybkość wykonania. Surówka idealnie pasuje do dań obiadowych, jak i tych z grilla. Jej dodatek nada każdej potrawie lekkości, świeżości i cudownego smaku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

SURÓWKA Z MŁODĄ KAPUSTĄ I RZODKIEWKĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g młodej kapusty
  • 1 jabłko
  • 250 g rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Młodą kapustę posiekać za pomocą noża lub na mandolinie.

  2. Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć.

  3. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.

  4. Szczypiorek drobno posiekać.

  5. Do miski przełożyć wszystkie składniki, dodać oliwę, sok z cytryny, cukier, szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszać. Surówkę odstawić na chwilę by smaki się przegryzły.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 8

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − jeden =