Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Francuskie koperty z pieczarkami

Francuskie koperty z pieczarkami

Ciasto francuskie to świetna baza do przygotowania wielu smacznych przekąsek, tych na słono i na słodko. Bardzo lubię je wykorzystywać w kuchni, dlatego gości ono w naszym domu bardzo często. Tym razem przygotowałam francuskie koperty z pieczarkami.

Przekąska ta jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania i inne domowe przyjęcia.

FRANCUSKIE KOPERTY Z PIECZARKAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 160 g żółtego sera
  • 4 łyżki ketchupu
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka masła

Wykonanie

  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na łyżce masła.
  • Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnię do duszącej się cebuli. Całość smażymy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Doprawiamy solą oraz pieprzem, do smaku.
  • Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
  • Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i kroimy na małe kwadraciki o wymiarach około 10×10 cm.
  • Każdy kwadracik smakujemy ketchupem, a na nim rozprowadzamy porcję pieczarek. Całość posypujemy żółtym serem, a następnie zlepiany dwa przeciwległe boki ciasta, tworząc kopertę.
  • Gotowe koperty przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez około 15 minut.
Francuskie koperty z pieczarkami przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − 10 =