Ciasto francuskie to świetna baza do przygotowania wielu smacznych przekąsek, tych na słono i na słodko. Bardzo lubię je wykorzystywać w kuchni, dlatego gości ono w naszym domu bardzo często. Tym razem przygotowałam francuskie koperty z pieczarkami.
Przekąska ta jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania i inne domowe przyjęcia.
FRANCUSKIE KOPERTY Z PIECZARKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 160 g żółtego sera
- 4 łyżki ketchupu
- pieprz
- sól
- 1 łyżka masła
Wykonanie
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na łyżce masła.
- Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnię do duszącej się cebuli. Całość smażymy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Doprawiamy solą oraz pieprzem, do smaku.
- Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i kroimy na małe kwadraciki o wymiarach około 10×10 cm.
- Każdy kwadracik smakujemy ketchupem, a na nim rozprowadzamy porcję pieczarek. Całość posypujemy żółtym serem, a następnie zlepiany dwa przeciwległe boki ciasta, tworząc kopertę.
- Gotowe koperty przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez około 15 minut.