Wytrawne gofry z szynką, serem i warzywami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych gofrów przygotowywanych na słodko. Smakują równie dobrze i są świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację.
Przepis na gofry z szynką i serem jest bardzo prosty i szybki. Oprócz sera i szynki w gofrach znajdują się jeszcze kukurydza i cebula. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wykorzystać inne dodatki jakie macie akurat w lodówce. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne gofry z szynką i serem!
GOFRY Z SZYNKĄ I SEREM PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 minut | Czas smażenia: 12 minut | Liczna porcji: 6
Składniki
Ciasto:
- 210 g mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 1 łyżka oleju
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta chilli
Dodatki:
- 150 g ulubionej wędliny w kawałku
- 150 g żółtego sera w kawałku
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1 czerwona cebula
Przygotowanie
1. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia, jajko, mleko, olej, sól oraz szczyptę chilli. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Ser i wędlinę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy
3. Do miski z ciastem przełożyć pokrojone dodatki i całość wymieszać.
4. Gofrownicę dobrze nagrzać i porcjami wylewać ciasto.
5. Smażyć przez około 12 minut w zależności od mocy urządzenia.
6. Gotowe gofry podawać z ketchupem.