
Lato to idealna pora na ciasta bez pieczenia! Są lekkie, orzeźwiające, szybkie w przygotowaniu i nie wymagają długich przygotowań. Dziś mamy coś dla miłośników kokosowych smaków — ciasto kokosowa chmurka bez pieczenia. Deser nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale także świetnie smakuje. Jest delikatny, aksamitny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Charakteru dodaje mu warstwa dżemu truskawkowego oraz porzeczkowego, która przełamuje słodki smak kremu. Całość idealnie ze sobą współgra i tworzy niezwykłe połączenie smakowe, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Na blogu mamy jeszcze przepis na ciasto łabędzi puch, w którym również znajdziesz kokosową nutę.
CIASTO KOKOSOWA CHMURKA BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- dżem truskawkowy – 4 łyżki
- dżem porzeczkowy – 3 łyżki
- herbatniki – 60 szt.
- serek mascarpone – 500 g
- śmietanka kremówka 30% – 830 ml (500 ml + 330 ml)
- cukier puder – 5 czubatych łyżek
- wiórki kokosowe – 50 g
Przygotowanie
- Śmietankę ubijam z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Formę 24×24 wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam warstwę herbatników i smaruję je dżemem truskawkowym.
- Na dżem wykładam 1/3 masy śmietankowej, a na niej układam kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzam dżem porzeczkowy, a na nim kolejna warstwa masy śmietankowej.
- Następnie herbatniki i warstwa dżemu truskawkowego.
- Na dżem pozostała masa śmietankowa. Wierzch posypuję wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin do stężenia.

