Pyszne ciasto czekoladowy Kubuś, składające się z kakaowego biszkopta, masy budyniowej na bazie soku Kubuś, masy serowej oraz galaretki z brzoskwiniami. Ciasto to jest smaczne, kolorowe i pięknie prezentuje się na stole.
Ciasto czekoladowy Kubuś idealnie sprawdzi się na święta i inne domowe imprezy. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze rewelacyjne w smaku. Z całego serca polecam Wam ten przepis!
PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWY KUBUŚ
Składniki
BISZKOPT
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA KUBUSIOWA
- 3 budynie waniliowe (3x40g)
- 2 łyżki cukru
- 900 ml soku Kubuś
- sok z jednej pomarańczy
MASA SEROWA
- 750 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 szklanka gorącej wody
GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 700 ml gorącej wody
Wykonanie
- Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, stopniowo wsypujemy cukier. Kolejno, zmniejszając obroty miksera, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Blaszkę 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią przygotowaną masę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 30 minut, do suchego patyczka. Gotowy Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia i dzielimy na dwa blaty.
- Masa Kubusiowa: Sok Kubuś, sok z cytryny oraz cukier umieszczamy w rondelku. Całość podgrzewamy i wsypujemy proszek budyniowy. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż masa odpowiednio stężeje. Gotową masę wykładamy na jedną część biszkopta i przykrywamy drugim.
- Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Serki homogenizowane umieszczamy w misie miksera. Chwilę miksujemy, kolejno powoli wlewamy przestygniętą galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Lekko tężejącą masę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Galaretka z brzoskwiniami: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i wykładamy na ciasto. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.