Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Czekoladowy Kubuś

Pyszne ciasto czekoladowy Kubuś, składające się z kakaowego biszkopta, masy budyniowej na bazie soku Kubuś, masy serowej oraz galaretki z brzoskwiniami. Ciasto to jest smaczne, kolorowe i pięknie prezentuje się na stole.

Ciasto czekoladowy Kubuś idealnie sprawdzi się na święta i inne domowe imprezy. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze rewelacyjne w smaku. Z całego serca polecam Wam ten przepis!

PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWY KUBUŚ

Składniki

BISZKOPT

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA KUBUSIOWA

  • 3 budynie waniliowe (3x40g)
  • 2 łyżki cukru
  • 900 ml soku Kubuś
  • sok z jednej pomarańczy

MASA SEROWA

  • 750 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 szklanka gorącej wody

GALARETKA Z BRZOSKWINIAMI

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 700 ml gorącej wody

Wykonanie

  • Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, stopniowo wsypujemy cukier. Kolejno, zmniejszając obroty miksera, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Blaszkę 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią przygotowaną masę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 30 minut, do suchego patyczka. Gotowy Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia i dzielimy na dwa blaty.
  • Masa Kubusiowa: Sok Kubuś, sok z cytryny oraz cukier umieszczamy w rondelku. Całość podgrzewamy i wsypujemy proszek budyniowy. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż masa odpowiednio stężeje. Gotową masę wykładamy na jedną część biszkopta i przykrywamy drugim.
  • Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Serki homogenizowane umieszczamy w misie miksera. Chwilę miksujemy, kolejno powoli wlewamy przestygniętą galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Lekko tężejącą masę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Galaretka z brzoskwiniami: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i wykładamy na ciasto. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwadzieścia − siedemnaście =