Kolorowe, smaczne i szybkie ciasteczka, obok których żadne dziecko nie przejdzie obojętnie. Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i obłędne w smaku. Idealnie sprawdzą się na słodką przekąskę w ciągu dnia.
Przepis na kolorowe ciasteczka jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystko, co potrzebne być może znajdziecie nawet w swojej kuchni. Ciasteczka są delikatne, kruche i maślane. Ciężko się im oprzeć. Koniecznie zróbcie i dajcie znać jak smakowały!
KOLOROWE CIASTECZKA PRZEPIS
Składniki / ok. 20 sztuk
- 1 jajko (temp pokojowa)
- 300 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- paczka kolorowych cukierków
Przygotowanie
- Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijam jajko.
- Mąkę mieszam z cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną. Dodaje do masy i całość delikatnie mieszam do połączenia składników.
- Ciasto zwijam w folię spożywczą i wstawiam do zamrażarki na ok. 10 minut.
- Po upływie czasu z ciasta formuję kuleczki i układam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Każdą kuleczkę spłaszczam i wciskam w nią kolorowe cukierki.
- Ciasteczka wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekam 15 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowe ciasteczka studzę na kratce.