Czekoladowa babka budyniowa to super pomysł na Wielkanocną babkę. Jest niesamowicie wilgotna, delikatna i pyszna. Sam przepis na babkę jest bardzo prosty, dlatego zachęcam do jej przygotowania nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni.
Babka wychodzi naprawdę pyszna i pięknie prezentuje się na stole. Na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem i prostotą wykonania. Zapraszam na przepis!
CZEKOLADOWA BABKA BUDYNIOWA – PRZEPIS
Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa
- 3 łyżki kakao
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- posypka czekoladowa
Wykonanie
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania szklistej i puszystej piany. Następnie zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Pod koniec Do masy jajecznej wlać śmietankę i zmiksować tylko do połączenia składników.
- Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy przełożyć masę, wyrównać. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut, do suchego patyczka.
- W rondelku roztopić masło, dodać kakao oraz cukier puder. Wymieszać rózga kuchenną do uzyskania jednolitej polewy. Wyłożyć na przestygniętą babkę i udekorować posypką czekoladową.