Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Czekoladowa babka budyniowa

Czekoladowa babka budyniowa

Czekoladowa babka budyniowa to super pomysł na Wielkanocną babkę. Jest niesamowicie wilgotna, delikatna i pyszna. Sam przepis na babkę jest bardzo prosty, dlatego zachęcam do jej przygotowania nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. 

Babka wychodzi naprawdę pyszna i pięknie prezentuje się na stole. Na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem i prostotą wykonania. Zapraszam na przepis!

CZEKOLADOWA BABKA BUDYNIOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Polewa

  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • posypka czekoladowa

Wykonanie

  • Białka jajek ubić ze szczyptą soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania szklistej i puszystej piany. Następnie zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Pod koniec  Do masy jajecznej wlać śmietankę i zmiksować tylko do połączenia składników. 
  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 
  • Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy przełożyć masę, wyrównać. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut, do suchego patyczka. 
  • W rondelku roztopić masło, dodać kakao oraz cukier puder. Wymieszać rózga kuchenną do uzyskania jednolitej polewy. Wyłożyć na przestygniętą babkę i udekorować posypką czekoladową. 
Czekoladowa babka budyniowa przepis
Przepis na czekoladową babkę budyniową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 − dziewięć =