Kruche oponki to pyszne ciasteczka, które można przygotować w ekspresowym tempie. Swoim kształtem przypominają oponki, jednak przygotowane są z kruchego ciasta. Ciasteczka są bardzo delikatne, kruche i aromatyczne. Idealnie sprawdzą się do filiżanki kawy, a także jako słodka przekąska dla dzieciaków do szkoły.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Po przeczytaniu listy kroków przekonacie się sami, że ciasteczka są banalnie proste w przygotowaniu.
KRUCHE OPONKI W 5 MINUT
Składniki
- 250 g mąki
- 1/4 szklanki śmietany
- 120 g zimnego masła
- 1 cukier wanilinowy
- 3 żółtka
- 120 g cukru
- 1/2 łyżeczki amoniaku
Wykonanie
- Na stolnicę przesypujemy mąkę, posiekane zimnie masło, śmietanę wymieszaną z amoniakiem, cukier wanilinowy, cukier zwykły. Całość zagniatamy na ciasto, do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy żółtka, zagniatamy do połączenie składników, formując z ciasta kulę.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1/2 cm. Za pomocą szklanki wycinamy koła a w każdym z nich robimy otwory za pomocą kieliszka.
- Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.