Kurczak w czosnkowym sosie śmietanowym to pomysł na pyszne i aromatyczne danie obiadowe. Tak przygotowane mięso jest soczyste i mięciutkie, a sos śmietanowy z dodatkiem czosnku i cebuli dodaje potrawie aksamitności i kremowej konsystencji.
Przepis na kurczaka w czosnkowym sosie śmietanowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Jest to zatem doskonałe danie, które przygotujemy w kilka chwil, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
KURCZAK W CZOSNKOWYM SOSIE ŚMIETANOWYM PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- przyprawa do kurczaka
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- płatki chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić przyprawą o kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu z obu stron.
- Następnie mięso ściągnąć z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię, na której był smażony kurczak wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Całość smażyć kilka minut.
- Następnie dodać kurczaka i całość zalać bulionem. Dusić przez około 20 minut pod przykryciem.
- Mąkę rozpuścić w śmietance i przelać na patelnię. Mieszać do momentu zgęstnienia sosu.
- Gotowe danie posypać zieleniną i opcjonalnie płatkami chilli.