Galaretkowiec to leciutki jak pianka deser z dużą ilością galaretek w przeróżnych smakach i kolorach. Pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Świetnie sprawdzi się na upalne dni, szczególnie dla miłośników lekkich i orzeźwiających deserów. Przepis na galaretkowca jest niezwykle prosty, ponieważ do zrobienia tego smacznego deseru potrzebujesz jedynie 3 składników! Polecam wypróbować.
LEKKI GALARETKOWIEC PRZEPIS
Składniki
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 galaretki – 1 przezroczysta i 3 o różnych kolorach i smakach
- 1 l gorącej wody
Przygotowanie
1. Trzy kolorowe galaretki przesyp do oddzielnych głębokich talerzy. Każdą z nich rozpuść w 250 ml gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
2. Galaretkę przezroczystą rozpuść w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia (galaretka ma być wystudzona ale nie tężejąca).
3. Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo wlej płynną wystudzoną galaretkę przezroczystą.
4. Z lodówki wyjmij kolorowe galaretki i pokrój je w kostki. Następnie przełóż je do masy śmietankowej i delikatnie wymieszaj.
5. Całość przelej do keksówki wyłożonej folią spożywczą.
6. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.