Makaron pappardelle ze szpinakiem to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i smakuje wybornie.
Składniki do przyrządzenia tego dania nie są wyszukane, ale dzięki idealnemu połączeniu – całość komponuje się naprawdę wyśmienicie. Nawet jeśli nie przepadacie za szpinakiem, nie martwcie się. W tym daniu jest on praktycznie nie wyczuwalny. Szpinak w połączeniu z pozostałymi składnikami nadaje całemu daniu wyjątkowego aromatu i smaku.
MAKARON PAPPARDELLE ZE SZPINAKIEM PRZEPIS
Składniki
- 200 g makaronu pappardelle
- 150 g sera pleśniowego
- 200 g świeżego szpinaku
- 80 g orzechów włoskich
- 120 ml śmietany 18%
- 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Kolejno dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Szpinak umyć i przełożyć na patelnię z cebulą. Dusić do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Całość doprawić solą i pieprzem.
4. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię.
5. Następnie wlać śmietanę, dodać ugotowany makaron i orzechy włoskie. Wymieszać.
6. Przed podaniem posypać startym parmezanem.