Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Zapiekanka ryżowa z pulpetami

Zapiekanka ryżowa z pulpetami

Zapiekanka ryżowa z pulpetami to pomysł na smaczny obiad z piekarnika dla całej rodziny. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, pożywne i co najważniejsze przepyszne. Przepis na zapiekankę ryżową z pulpetami jest bardzo łatwy. Nie trzeba nic wcześniej smażyć, czy gotować. Składniki umieszczamy w naczyniu, zalewamy zalewą i zapiekamy. Polecam!

ZAPIEKANKA RYŻOWA Z PULPETAMI PRZEPIS

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Zalewa

  • 600 ml wrzątku
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Mięso mielone przełożyć do miseczki i przyprawić przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. 

2. Następnie dodać jajko i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać.

3. Pora pokroić w półkrążki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.

4. Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż. Następnie wyłożyć startą na tarce marchewkę i pokrojonego pora. Całość przemieszać.

5. Z mięsa uformować małe pulpeciki i ułożyć je na ryżu.

6. Składniki na zalewę połączyć ze sobą.

7. Przygotowaną zalewą zalać naczynie z ryżem i pulpetami. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec bez przykrycia przez 60 minut.

Zapiekanka ryżowa z pulpetami przepis
Zapiekanka obiadowa z ryżem i pulpetami
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jedenaście − sześć =