Malinowy leśny mech to pyszne, wiosenne ciasto w pięknym, zielonym kolorze. Ten soczysty kolor dziękujemy dzięki dodaniu do ciasta świeżego szpinaku. Mimo jego zawartości praktycznie wcale go nie czuć w smaku.
Ciasto szpinakowe z malinami smakuje naprawdę świetnie i idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Polecam ten wypiek szczególnie na święta Wielkanocne, gdyż idealnie pasuje do Wielkanocnych dań i przekąsek. Zapraszam na przepis!
MALINOWY LEŚNY MECH – PRZEPIS
Składniki
Ciasto szpinakowe
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 jajka rozmiar L
- 125 ml oleju
- 2/3 szklanki cukru
- 280 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka z malinami
- 2 galaretki malinowe
- 750 ml gorącej wody
- 400 g malin (u mnie mrożone)
Krem śmietankowy
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie
- Szpinak zblendować na gładką masę.
- Do miski wbić jajka, dodać cukier i całość razem miksować na wysokich obrotach na jasną i puszystą masę. U mnie czas miksowania to 10 minut. Zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlewać olej. Kolejno dodać szpinak i zmiksować tylko do połączenia składników.
- Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Przesypać do masy szpinakowej i zmiksować tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do blaszki 24×24, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie ściąć wierzch biszkopta i porwać na kawałki za pomocą dłoni.
- Galaretka: w gorącej wodzie rozpuścić galaretki malinowe, odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać maliny, całość odstawić do lekkiego stężenia. Wyłożyć na biszkopt szpinakowy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Wyłożyć na galaretkę i posypać pokruszonym biszkoptem szpinakowym. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.