Patelnianka z fasolką szparagową na pomidorowo to super pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Warto je przygotować w sezonie na fasolkę szparagową, bo danie jest naprawdę pyszne.
Danie to można porównać do spaghetti, gdzie makaron zastąpiony jest fasolką szparagową. Całość smakuje naprawdę świetnie! Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
PATELNIANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 400 g fasolki szparagowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 ząbki czosnki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie masła. Na patelnię przecisną czosnek, podsmażać razem przez kilka minut.
- Mięso mielone doprawić solą i pieprzem, przełożyć na patelnię i podsmażać aż nabierze złocistego koloru.
- W garnku zagotować wodę, ze szczyptą soli. Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Na gotującą się wodę wrzucić fasolkę i gotować około 10 minut, odcedzić.
- Na patelnię z mięsem mielonym przełożyć pomidory z puszki, dodać słodką paprykę, bazylię, sos sojowy, miód, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość razem dusić przez kilka minut.
- Pod koniec na patelnię przełożyć fasolkę i przemieszać.