Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Młoda kapusta duszona w pomidorach

Młoda kapusta duszona w pomidorach

Młoda kapusta duszona w pomidorach to idealny dodatek na ciepło do obiadu. Smakuje przepysznie i jest prosta w przygotowaniu.

Bardzo lubię tak przygotowaną kapustę, ponieważ ma fajny słodko-kwaśny smak. Idealnie pasuje do kotletów mielonych czy schabowych, podanych z ziemniaczkami lub kromką chleba. Z dodatkiem kiełbasy lub boczku może być też samodzielnym, pożywnym daniem. Jak przygotować młodą kapustę duszoną w pomidorach? Zapraszam na przepis!

MŁODA KAPUSTA DUSZONA W POMIDORACH – PRZEPIS

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli

Przygotowanie

1. Kapustę pozbawić zewnętrznych liści, wyciąć głąb, a liście poszatkować.

2. Następnie poszatkowaną młodą kapustkę umieścić w garnku. Dodać do niej startą na tarce marchewkę i całość zalać wodą, dodając łyżeczkę soli.

3. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć na mały ogień i gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut, aż kapusta i marchew będą miękkie.

4. Do ugotowanej kapusty dodać zblendowane pomidory w puszce, wymieszane z koncentratem pomidorowym, pieprz oraz szczyptę chilli. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut.

5. Podawać na ciepło do obiadu, lub na kolację ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Młoda kapusta do obiadu

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

1 Comment

  1. Delektujemy says:

    Połączenie kapusty i pomidorów to naprawdę świetne posunięcie:) Przede wszystkim bardzo smaczne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × cztery =