Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Pieczarki w aromatycznym sosie sojowym

Pieczarki w aromatycznym sosie sojowym

Pieczarki w aromatycznym sosie sojowym to doskonały dodatek do mięs, a także pyszna przekąska, która świetnie smakuje np. ze świeżym pieczywem. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne i niedrogie. Grzyby są mięciutkie i delikatne, a sos na bazie sosu sojowego podkręca smak i nadaje daniu aksamitnego wykończenia. Jeśli uwielbiacie pieczarki i macie ochotę spróbować czegoś nowego, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

PIECZARKI W AROMATYCZNYM SOSIE SOJOWYM PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 200 ml wody + 50 ml do zagęszczenia sosu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż do czasu aż się zeszkli. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek. Kolejno wrzuć na patelnię umyte pieczarki.

2. Gdy pieczarki lekko się zarumienią, wlej 200 ml wody i dodaj przyprawy: tymianek, bazylię, słodką paprykę, cukier, sól oraz pieprz. Całość duś przez kilka minut.

3. Na koniec dodaj ocet winny, sos sojowy oraz 50 ml wody wymieszaną z 1 łyżeczką mąki. Całość mieszaj do zgęstnienia sosu.

4. Danie podawaj z pieczywem lub jako sos do dań obiadowych, np. kotletów mielonych.

grzyby w sosie sojowym
sos pieczarkowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × trzy =