Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Ogórki kanapkowe w zalewie curry

Ogórki kanapkowe w zalewie curry

Ogórki w zalewie curry to pyszna przekąska na kanapki, do burgerów, czy jako dodatek do obiadu. Dla mnie są nawet lepsze od tradycyjnych ogórków kiszonych, ponieważ zanurzone w słodko-kwaśnej zalewie z nutką curry mają ciekawy smak i aromat. Przepis na ogórki kanapkowe w zalewie curry jest banalnie prosty i wyjdzie nawet amatorowi wekowania. Wszystkie potrzebne składniki bez problemu dostaniesz w każdym sklepie, dlatego serdecznie zachęcam do wypróbowania.

OGÓRKI KANAPKOWE W ZALEWIE CURRY PRZEPIS

Składniki / 4 słoiki po 800 ml

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 łyżeczki gorczycy (do każdego słoika)
  • 2 liście selera (do każdego słoika)
  • 1 gałązka kopru (do każdego słoika)

Zalewa

  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej

Przygotowanie

  1. W garnku umieść wszystkie składniki na zalewę i dokładnie wymieszaj. Garnek postaw na ogniu i zagotuj. Następnie wyłącz palnik i pozostaw do ostudzenia.

  2. Do wyparzonych słoików na dnie umieść liść laurowy, 2 liścia selera, koper oraz wsyp po pół łyżeczki gorczycy.

  3. Ogórki obierz i pokrój w plastry. Układaj pionowo w słoikach i zalej zalewą. Dokładnie zakręć.

  4. Tak przygotowane słoiki należy zapasteryzować. Na dnie dużego garnka wyłóż bawełnianą ściereczkę i ustaw słoiki, jeden obok drugiego tak, by się nie stykały. Zalej garnek wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu wrzenia, gotuj jeszcze 15 minut. Następnie wyjmij słoiki i ustaw do góry dnem. Przykryj ściereczką i pozostaw do przestygnięcia.

Ogórki kanapkowe w zalewie curry można spożywać po ok. 5 dniach.

Ogórki kanapkowe w zalewie curry przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 19

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × pięć =