Super przepis na pyszne ogórki z chilli i czosnkiem do słoików na zimę. Ogórki wychodzą przepyszne! Lekko pikantne, słodkawe, po prostu idealne! Połączenie czosnku i chilli to super pomysł. Oczywiście możemy sobie regulować poziom pikantności pod swój smak, dodając więcej lub mniej chilli.
Ogórki z chilli i czosnkiem to super dodatek do obiadu, sałatek, a także świetna przekąska. Fajnie smakują na kanapkach czy do grilla. Sposobów podaniach tych smacznych ogórków jest naprawdę wiele, dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu!
Pozostając w temacie przetworów polecam Wam również:
OGÓRKI Z CZOSNKIEM I CHILLI – PRZEPIS
Składniki
- 2 kg małych ogórków
- 500 g cukru
- 350 ml octu
- 125 ml oleju
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki chilli
- 3 łyżki soli
- 1 główka czosnku
Wykonanie
- Ogórki umyć w zimnej wodzie i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garnka, zasypać solą i odstawić na 6 godzin.
- Po upływie czasu odlać sok, dodać do ogórków przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, paprykę słodką, chilli.
- W osobnym rondelku zagotować ocet z cukrem, odstawić do przestygnięcia. Chłodną zalewą zalać ogórki z przyprawami i odstawić na całą noc.
- Następnego dnia ogórki przełożyć do słoików, zalać zalewą, tak, by były w całość zanurzone w zalewie.
- Ogórki szczelnie zakręcić i pasteryzować. Na dno garnka wyłożyć ściereczkę i ułożyć słoiki, a tak by się nie stykały. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, postawić na gaz, od momentu zagotowania gotować 15 minut.
- Wyjąć delikatnie z garnka i ustawić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.