Proste i smaczne przepisy!

Przekąski Sałatki

Ogórki z chilii i czosnkiem

Ogórki z chili i czosnkiem

Super przepis na pyszne ogórki z chilli i czosnkiem do słoików na zimę. Ogórki wychodzą przepyszne! Lekko pikantne, słodkawe, po prostu idealne! Połączenie czosnku i chilli to super pomysł. Oczywiście możemy sobie regulować poziom pikantności pod swój smak, dodając więcej lub mniej chilli.

Ogórki z chilli i czosnkiem to super dodatek do obiadu, sałatek, a także świetna przekąska. Fajnie smakują na kanapkach czy do grilla. Sposobów podaniach tych smacznych ogórków jest naprawdę wiele, dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu!

Pozostając w temacie przetworów polecam Wam również:

OGÓRKI Z CZOSNKIEM I CHILLI – PRZEPIS

Składniki

  • 2 kg małych ogórków
  • 500 g cukru
  • 350 ml octu
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki chilli
  • 3 łyżki soli
  • 1 główka czosnku

Wykonanie

  1. Ogórki umyć w zimnej wodzie i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garnka, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. 

  2. Po upływie czasu odlać sok, dodać do ogórków przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, paprykę słodką, chilli.

  3. W osobnym rondelku zagotować ocet z cukrem, odstawić do przestygnięcia. Chłodną zalewą zalać ogórki z przyprawami i odstawić na całą noc. 

  4. Następnego dnia ogórki przełożyć do słoików, zalać zalewą, tak, by były w całość zanurzone w zalewie. 

  5. Ogórki szczelnie zakręcić i pasteryzować. Na dno garnka wyłożyć ściereczkę i ułożyć słoiki, a tak by się nie stykały. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, postawić na gaz, od momentu zagotowania gotować 15 minut. 

  6. Wyjąć delikatnie z garnka i ustawić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. 
Ogórki z chili na zimę
Pikantne ogórki na zimę

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 39

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sześć + dwanaście =