Pasta z ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów to pyszne smarowidło na kanapki, które urozmaici wam śniadanie lub kolację. Przepis jest bardzo prosty, a pasta niesamowicie smaczna i pożywna.
Pasty kanapkowe to świetny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Dla wielu osób kanapki stanowią główne pożywienie do pracy czy szkoły, dlatego warto zadbać o to, co będzie znajdować się w środku. Zamiast sięgać po gotowe wędliny, czy inne produkty naszpikowane konserwantami, przygotuj pyszny i pełen wartości odżywczych dodatek w formie pasty. Oto przepis na pyszną pastę z ciecierzycy, która posmakuje każdemu.
PASTA KANAPKOWA Z CIECIERZYCY PRZEPIS
Składniki
- 1 słoik ciecierzycy
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy stołowej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i przełóż do kielicha blendera.
- Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone oraz dodaj olej z suszonych pomidorów, czosnek, musztardę i przyprawy.
- Całość zblenduj do uzyskania jednolitej pasty.
- Gotową pastę możesz przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.