Placki ziemniaczane to bardzo smaczne danie obiadowe, które chyba każdy z Was miał okazję jeść. Lekko chrupiące, z dodatkiem surówki czy ulubionego sosu smakują rewelacyjnie.
W naszym domu tym razem przygotowałam placki ziemniaczane inaczej. Dlaczego inaczej? Ponieważ dodałam do nich tuńczyka. Powiem Wam, że takie połączenie smakuje naprawdę rewelacyjnie. Dzięki zawartości tuńczyka placki są bardziej sycące i naprawdę fajnie smakują. Chcecie spróbować? Zapraszam na przepis.
PLACKI ZIEMNIACZANE INACZEJ – PRZEPIS
Składniki
- 5 ziemniaków
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- pęczek pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miski.
- Cebulę i pietruszkę drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
- Do miski z ziemniakami przekładamy tuńczyka, cebulę, pietruszkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Patelnię z olejem nagrzać. Dużą łyżką nabierać masę i formować placki. Smażyć na rumiano z obu stron.
- Placki podawać z ulubionym sosem i surówką.