Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Wilgotny murzynek z powidłami

Murzynek z powidłami

Wilgotny i mocno czekoladowy murzynek z powidłami, który można przygotować bez użycia miksera. Ten murzynek jest niesamowicie łatwy i szybki w przygotowaniu.

To pyszne i niedrogie w przygotowaniu ciasto i idealny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto. 

MURZYNEK Z POWIDŁAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 400 g kefiru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

Wykonanie

  • Do miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao oraz sodę. Suche składniki mieszamy. 
  • Do osobnego naczynia wbijamy jajka, dodajemy kefir, olej oraz powidła. Mieszamy dokładnie rózgą kuchenną. Ważne, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy drewnianą łyżką. 
  • Ciasto przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut, grzanie góra-dół. 
  • Po przestygnięciu dekorujemy cukrem pudrem. 
Murzynek z powidłami przepis
Wilgotny murzynek z powidłami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 + sześć =